Välkommen till Unixpro

15 August, 2018

Unix. Ett laddat ord med en lång historia där allt från män med korrekt skäggväxt till hackers, programmerare och systemadministratörer i alla åldrar ägnat årtionden åt att upptäcka, lära och bemästra en operativsystemsfilosofi som, om sanningen ska fram, är väldigt vänlig även om Unix, som det berömda talesättet stipulerar, är en aning petig med vem dess vänner egentligen är.

Unixpro är bloggen för dig som använder någon form av Unix eller Linux. Med Unix avses allt från FreeBSD, OpenBSD, macOS, Solaris, AIX, Irix eller annan variant som helt eller delvis bygger på Unix och till Linux där Unixpro företrädesvis skriver om CentOS, Ubuntu och Alpine. Unixpro avhandlar inte bara dessa operativsystem utan också vad du kan göra med dem i form av applikationer och lösningar som virtualisering och lagring.

Unixpro kom till efter att sajtens skapare under 14 år skrev och publicerade bloggen Macpro, vars mer proffsinriktade kostym blev allt snävare i takt med att Apple övergick till att satsa mer på mobila produkter och istället för att bevara det som gjorde Mac OS X, senare macOS, unikt övergick till att snuttifiera plattformen allt mer. Unixpro kommer ändå att skriva om macOS då den har tydliga arv från BSD-världen under skalet och för att man, emellanåt, faktiskt kan göra intressanta saker med denna plattform.

Unixpro kommer företrädesvis också avhandla mobila plattformar som Android och iOS och varianter av det senare som tvOS och watchOS.

Innehållet på Unixpro kommer vara allt från nyheter till guider, tips och tricks. Förhoppningsvis hittar du något här som du gillar.

Varmt välkommen!